Vaskbar-gulvmatte-foto
Nitrilgummi -foto
lateks bakside -foto

Maskinvaskbare matter
Alle gulvmatter kan vaskes, enten ved håndvask, spyling eller bruk av tepperens. Men kun ett fåtall av matter tilgjengelig på markedet tåler hygienisk vask i vaskemaskin.

Dessverre oppgir en del forhandlere feil informasjon enten bevisst eller ubevisst for å gi mattene en egenskap du kun får med matter av vesentlig høyere kvalitet og pris. Forutsetningen for at matten skal være vaskbar i maskin er baksiden av mattene. 

Mattebakside som kan vaskes i vaskemaskin:

Nitrilgummi bakside
Nitrilgummi er syntetisk gummi som gir en myk, elastisk og slitesterk bakside. Tekstildelen av matten vulkaniseres på baksiden. Matten ligger stødig og kan leveres med knotter for bruk på teppegulv. Kan brukes på varmekabler. Matter med nitrilgummi har samme høye kvalitet som utleiematter og kan vaskes på 40-60 grader i vaskemaskin.
 
Lateks bakside
Lateks er gummilignende materiale som påføres matten i flytende form. Matter med lateks bakside kan vaskes i vaskemaskin, men ofte på maks 30 grader. Lateksbakside er tynnere enn nitrilbakside. Matter med lateks bakside benyttes ikke som utleiematter, pga av at baksiden ikke er sterk nok for hyppige vask og store påkjenninger.
Matter som ikke kan vaskes i vaskemaskin
 
PVC bakside
PVC Polyvinylklorid er et kunstig fremstilt gummilignende plastprodukt. PVC emulsjonen påføres matten i flytende form. PVC er et billigprodukt med tvilsomme miljøegenskaper og brukes ofte på de aller billigste gulvmatter. I romtemperatur er baksiden relativt myk, men blir stiv i kulde eksempelvis skyllevann i maskin. Bør ikke vaskes i vaskemaskin da baksiden kan knekke av større eller mindre biter, som gir utslipp av plast og ikke minst tette filter i vaskemaskin. Gulvmatte med pvc-bakside sklir ofte lett på gulvet, og bør ikke ligge på gulv med varmekabler.
 
Uten bakside
Absorberende matter uten bakside bør kun vaskes i vaskemaskin om de er merket med vaskeanvisning, men normalt vil denne type matte måtte håndvaskes.
 
Skrapematter
Skrapematter med ikke absorberende materiale skal vaskes med innsåping og spyling, de er ikke laget for makinvask.
 
Kokosmatter
Kokosmatter er i utgangspunktet ikke vaskbar, disse kan støvsuges eller rengjøres med teppebanker.