Vaskbar-gulvmatte-foto

Vedlikeholdstips for din gulvmatte fra mattebutikken.no

NB! Tipsene/vaskeanvisningene på denne siden gjelder kun matter kjøpt fra Mattebutikken.no! De fleste matter man får kjøpt i andre butikker er ikke vaskbare og du kan risikere å ødelegge både matten og vaskemaskinen ved å vaske en slik matte. Har du kjøpt en matte fra Mattebutikken.no kan du imidlertid trygt følge disse vaskeanvisninger.

Riktig og jevnlig vedlikehold av din gulvmatte, dørmatte, entrematte eller skomatte fra Mattebutikken.no vil sørge for at matten vil vare og fungere år etter år.

Generelle tips for alle våre gulvmatter er å jevnlig riste eller støvsuge mattene for å bort løst smuss. Er det flekker eller misfarging på matten må den vaskes med vann, feks spyle med hageslange eller vaske i vaskemaskin. Heldigvis er de aller fleste matter kjøpt i Mattebutikken.no vaskbare i vanlig vaskemaskin hjemme hos deg selv!

For best mulig effekt av din dørmatte, anbefaler vi maskinvask 2-4 ganger pr år for de gulvmattene som er maskinvaskbare. Maskinvask gjør at fibrene i stoffet retter seg opp, samtidig som man får ut smuss som har samlet seg dypt mellom fibrene, som ikke tas opp av støvsuger. Jevnlig vask gjør at din gulvmatte beholder sine farger, utseende, oppsamlingsevne og vedlikeholder gummibaksiden.

I standard vaskemaskin hjemme kan man vaske størrelser opptil 115×175 cm, men sjekk både vektbegrensning og at trommel på maskinen er stor nok til at matten kan bevege seg i trommelen. Er matten for stor eller tung, kan den vaskes i større vaskemaskiner hos profesjonelle vaskerier/renseri eller i større maskiner man typisk kan finne i fellesvaskerier i sameie/borettslag. 

NB! Pass på at mattens bakside er 100% tørr før du plasserer en gulvmatte tilbake på gulvet. Våt eller fuktig bakside kan skade/misfarge ditt gulv. 

Tekstilmatter/nylonmatter

De fleste av våre matter for innebruk er nylonmatter, med nitrilgummi på baksiden. Disse er gjenkjennbare ved at de har sort gummi på baksiden, og stoff på oversiden. Skomatter, entrematte, personlige matter og de fleste av våre matter med design er nylonmatter som kan vaskes i vaskemaskin. Vi anbefaler maskinvask 2-4 ganger i året, men mattene kan vaskes oftere ved behov. 

Nylonmatter

Fjern løst smuss som sand og stein ved å riste eller støvsuge matten før du legger den i vaskemaskinen. Vaskes på 40 grader, eller 60 grader hvis det er vanskelige flekker. Vaskes separat og uten skyllemiddel. Sentrifugering på lav/middels, helst rundt 800-900 omdreininger. Kan tørkes i tørketrommel, maks 90 grader. Alternativt kan matten henges til tørk eller legges flatt til tørk på et stativ. Sørg for å ha luft rundt hele matten slik at baksiden også tørkes. NB! Matta må være helt tørr på undersiden før den plasseres tilbake på gulvet. Våt/fuktig matte kan skade/ lage merke på gulvet.

Dørmatte-vask-foto
Tørke dørmatte - foto
Utvalg designmatte-foto
Skobrett i stoff-foto
Inngangsmatte hjemme-foto
Nitrilgummi -foto

Bomullsmatter

Bomullsmatter fra Mattebutikken.no kan også maskinvaskes, men må vaskes mer skånsomt enn nylonmatter. Vær obs på at ved vask av bomullsmatter vil en del fibre kunne løsne fra matten de 3 første vask. Dette er helt normalt og etter 3 vask avtar dette. Sjekk/tøm filteret på vaskemaskinen etter vask.

Vaskeanvisning bomullsmatter -foto

Bomullsmatter

Matter med stoff av bomull må vaskes på 30 grader, separat uten andre plagg i maskinen og aldri bruk skyllemiddel. Bomullsmatter kan sentrifugeres på middels hastighet, ca 900 omdreininger. Matter av bomull kan ikke tørkes i tørketrommel pga høy varme som kan ødelegge fibrene og baksiden på matten. Legges flatt for å tørke, sørg for luft rundt hele matten slik at baksiden også tørkes. 

Dørmatte grå bomull -foto
Dørmatte bomull -foto
Gulvmatte med hjerte-foto
Teppe til camping-foto
Bakside dørmatte -foto

Dune utematte

Dune Stripes og Dune Waves utematte kan maskinvaskes ved behov, og er en av veldig få utendørs dørmatter som man kan vaske i maskin. Dune utematte kan man også enkelt spyle med hageslange, det er ikke nødvendig med maskinvask, med mindre det er vanskelige flekker på matten. 

Utematte vaskeanvisninger - foto

Dune utematte

Utematter rengjøres/vedlikeholdes normalt ved å riste mattene jevnlig, slik at smuss, småstein og sand ristes ut av matten. Hvis man får flekker på matten kan den maskinvaskes. NB! Ristes grundig før vask, slik at stein og sand ikke blir med inn i din vaskemaskin. Vaskes på 40 grader, uten skyllemiddel. Lav sentrifugering, helst under 800 omdreininger, alternativt uten sentrifugering. Utendørs dørmatte kan ikke tørkes i tørketrommel, legg flatt på tørkestativ eller henges opp for tørking. 

Dørmatte ute -foto
Beige dørmatte ute -foto

Gulvmatter som ikke kan maskinvaskes

I Mattebutikken prøver vi så langt det lar seg gjøre å kun tilby kvalitetsmatter som er vaskbare i vaskemaskin. Det finnes imidlertid noen mattetyper som ikke kan vaskes i vaskemaskin, selv om kvaliteten er god! Dette er gulvmatter eller dørmatter som enten har en stivere gummiblanding eller matter som er laget slik at det ikke er nødvendig med vask i vaskemaskin. 

Disse kan ikke vaskes i vaskemaskin:

Gulvbeskytter stol -foto

Stolunderlag

Våre stolunderlag kan ikke vaskes, grunnet stivheten i matten. Rengjøres med støvsuger, evt fuktig klut eller mopp

Utematte med hull-foto

Stormy/ringmatter

Leko Stormy/ringmatter er ikke maskinvaskbare pga av stivere gummitype og tung vekt på mattene. Heller ingen behov for maskinvask, disse spyles enkelt for rengjøring

Utematte med drenering -foto

Superscrape

Leko Superscrape utendørs skrapematte har ingen tekstilfibre, og trenger derfor ikke maskinvask. Spyles ved behov for rengjøring

Detalj entrematte-skrapematte

Entrematte Vaffel

Denne er ikke vaskbar i vaskemaskin, pga av stivere bakside enn feks Dune utematte. Spyles med hageslange om den trenger rengjøring.